Landelijk Beijum

Beijumerweg 18

Links bevindt zich boerderij De Swaitdruppel. Daarachter is – onzichtbaar – de schuur gelegen die later de naam De Wiershoeck kreeg. In 1984 is het huidige ervan woonhuis gebouwd. Het eerdere woonhuis van De Wiershoeck is tijdens de bevrijding in 1945 kapot geschoten.

Beijumerweg 19

Midden links is het woonhuis van de boerderij van de familie De Vries te zien, tegenwoordig de Boerderijum genoemd. De familie bezat deze boerderij van 1809 tot 1977. Tot de brand eind 2002 was hier lange tijd een kinderboerderij gevestigd. Het woonhuis bleef gespaard.

Beijumerweg 15

Rechts staat een boerderij op de plek waar ooit boerderij de Moeringeheerd werd omgebouwd tot de roemruchte Borg van Beijum (ook wel Huis te Beijum). Deze was in het bezit van de belangrijke Groningse familie Sickinghe. De borg is in 1738 afgebroken. 

De Beijumerweg liep van Zuidwolde naar de voormalige Waldridusbrug bij Noorderhoogebrug. Daarbij doorkruiste deze weg het boerendorp Beijum.

Aan deze weg waren boerderijen en arbeiderswoningen gelegen. Van de drie gebouwen die we hier zien, bevindt nummer 15 het dichtste bij Zuidwolde.

Landelijk Beijum anno 2021 vanaf dezelfde plaats
Beijumerweg 15 herkenbaar op schilderij van Jan Altink
Huidige woonboerderij Beijumerweg 15